Wie wij zijn
Bestuur
Voorzitter: E. Cremers
Secretaris: H. van den Bemt
Penningmeester: J. van der Molen
Sjef Theunissen, oprichter van de Stichting (Maastricht, 1938)
Sjef was van 1966 tot 1999 leraar Klassieke Talen in Roosendaal en hield op zijn school al sinds de 70er jaren bij gelegenheid van Kerstmis kleinschalige acties voor projectjes (boomplantingen) in Burkina Faso. Na zijn eerste bezoek aldaar in 1995 heeft de problematiek van wat hij daar zag hem niet meer losgelaten. Zijn motto: we kunnen daar met vrij weinig geld erg veel hulp bieden.
Na ruim 20 jaar de drijvende kracht achter de stichting te zijn geweest, mag hij het nu wat rustiger aan gaan doen. Maar we hopen nog lang uit zijn ervaring en kennis te mogen putten. Hij blijft zeker betrokken bij de stichting en het werk in Burkina Faso. “Je hebt geweldig werk gedaan! Ik ben blij dat je van een afstand kunt blijven meekijken”, aldus Esther.
Esther Cremers, voorzitter van de Stichting (Roosendaal, 1971)
In 2003 is Esther voor het eerst in Burkina Faso geweest. De opening van de basisschool in Kokossin en de EHBOpost en kraamkliniek in Douré stonden toen op het reisprogramma. In januari 2017 en december 2018 wilde ze weer graag mee. Het verblijf bij Pascaline en bij Roger en de ontmoetingen met de vriendelijke Burkinabé hebben haar overtuigd om zich actief te gaan inzetten voor de Stichting.
Hans van den Bemt, secretaris van de Stichting (Roosendaal, 1975)
In zijn functie als leraar Levensbeschouwing was Hans enkele keren de stuwende kracht achter vastenacties op het Gertrudiscollege te Roosendaal. Het was dan ook niet vreemd dat hij in 2006 een van de begeleiders was bij onze eerste reis met leerlingen naar Kokossin. Hij heeft goede herinneringen aan deze reis, hoewel ons eerste doel: meehelpen bij de bouw van een runderstal, klimatologisch te hoog gegrepen bleek. Inmiddels leidt hij toekomstige docenten levensbeschouwing op. Hij probeert hen mee te geven hoe belangrijk het is om je in te leven in mensen voor wie rijkdom en goede voorzieningen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn.
José van der Molen, penningmeester (Oud Gastel, 1971)
In de jaren 80 van de vorige eeuw, toen José nog in de klas zat bij Sjef Theunissen, en dus lang voordat de stichting überhaupt haar bestaan begon, nam ze deel aan de kerstmaaltijden voor het goede doel, die Sjef voor een aantal van zijn klassen organiseerde en waarbij altijd een bedrag overbleef voor activiteiten in Burkina Faso. Dat er een land was dat zo heette, was voor haar als een van de weinige scholieren bekend aangezien zij al sinds haar zesde als vriendin van Esther bij de familie Theunissen thuis kwam. Het contact is gebleven en met haar administratieve opleiding en ervaring draagt José graag haar steentje bij.
Roger Tougouma, contactpersoon in Koupéla (Koubri, 1983)
Roger heeft zich in 2006 als lokale begeleider beschikbaar gesteld van een twintigtal leerlingen van twee Nederlandse middelbare scholen, die met Sjef Theunissen in Burkina Faso waren. Als leraar aan de school in Kokossin kon hij in vakantietijd beschikken over schoolruimtes, waar de groep uit Nederland gebruik van mocht maken. In zijn woonplaats Koupéla heeft hij met steun van de stichting een school neergezet, het Centre Père Willy Burm, waarin sinds 2018 beroepsopleidingen aangeboden worden. Roger is nog steeds docent, zijn leerlingen zijn tussen 6 en 16 jaar; de klassen zijn veel groter dan bij ons. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Klik op zijn naam om meer over zijn rol bij onze projecten te weten te komen: Roger
Pascaline Kaboré, contactpersoon in Ouagadougou (Pouytenga, 1963)
Zij stond aan de wieg van ons allereerste project. Zij is de initiatrice van de school Sainte Mère Teresa en van het Lycée Privé Sainte Elisabeth in Ouagadougou en voorzitter van de Association pour Soutien des Personnes Defavorisées (ASPD). Jarenlang was zij onze contactvrouw voor vele projecten. In 2019 is zij aan eigen, nieuwe projecten begonnen, die ze geheel zelfstandig vormgeeft zonder onze hulp. Dat is fantastisch maar voor ons geen reden om het jarenlange, vriendschappelijke contact te verbreken.